HDNU

Hrvatsko društvo naivnih umjetnika (HDNU), osnovano je 1963. godine, a naša Galerija “Mirko Virius”, otvorena je u 17. prosinca 1986. godine. Smješteni smo u srcu pješačke zone Zagreba, u Tkalčićevoj ulici, na kućnom broju 14. Galerija je locirana u prizemlju romantične jednokatnice iz razdoblja baroka (kraj 18. stoljeća) i već s ulice plijeni pozornost kamenom skulpturom ispred prozora galerije, koja je rad jednog od naših eminentnih naivnih umjetnika Miroslava Župančića.

Mirko Virius

Ime Mirka Viriusa (Đelekovec, 1889. – Zemun, 1943.), seljaka i samoukog slikara, koji je u svega tri godine svog slikarskog stvaralaštva uspio stvoriti niz djela za koja možemo slobodno reći da su obilježila epohu, simbol je za samu prirodu djelatnosti galerije, kojoj je glavna zadaća njegovanje i poticanje samoukog likovnog stvaralaštva..

Galerija

Galerija je prvenstveno izložbeni salon Hrvatskog društva naivnih umjetnika (HDNU), no za cijelo vrijeme rada nije bila ograničena na njegovanje samo jednog umjetničkog izraza ili likovne forme. Naprotiv, uvijek je bio zastupljen cijeli spektar likovnih izričaja izraslih iz raznih sredina i tradicija, od ruralnog do urbanog, od tradicionalnog do odmaka od tradicije, ali uvijek uglavnom samoukog i autohtonog.

Adresa

Ul. Ivana Tkalčića 14, 10000, Zagreb

Telefon:

01 4813 730

+385 98 646 801

Radno vrijeme:

pon-pet: 10–20 pauza 15-16 h
sub: 10 – 14 h
ned: zatvoreno

e-mail

croatianaiveart@gmail.com

Samouko stvaralaštvo

Galerija ima oko 90 kvadratnih metara izložbenog prostora, u kojem se više od 30 godina njeguje umjetnost, postavljanje vrhunskih izložaba i organizacija raznih događanja povezanih s izložbenom djelatnošću.
Također je ulagan i znatan trud u predstavljanju novog u samoukom likovnom stvaralaštvu, kako od hrvatskih autora, tako i u predstavljanju inozemnih autora i to u raznim oblicima kulturne suradnje i razmjene. Galerija je također mjesto održavanja raznih događanja, poput predstavljanja monografija pojedinih autora, prezentacija mapa i grafika te povremeno koncerata i recitala.

Prodaja umjetnina

Uporedo s redovnom izložbenom djelatnošću, koja se odvija uz potporu Gradskog Ureda za kulturu i Ministarstva kulture RH, Galerija također ima organiziranu i prodaju umjetnina te je svaki dan moguće nešto odabrati iz bogate ponude djela autentične naivne umjetnosti s certifikatom o originalnosti i članstvu u HDNU-u.

Radujemo se vašem dolasku u Galeriju “Mirko Virius”, a naše kvalificirano i ljubazno osoblje spremno će vam izići u susret te vas uputiti, posavjetovati vas i pomoći vam pri odabiru upravo onog što ste očekivali i željeli, za svoju dušu ili za nekog vama osobito važnog.